21 Şubat ‘Anadil Günü’ etkinlikleri: Kürtçeye dönük yasaklara tepki

Dünya Anadil Günü Kutlamaları: Anadil Eğitim Talepleri Yükseliyor

21 Şubat Dünya Anadil Günü kapsamında, Diyarbakır, Dersim, Ankara, Adana, Hatay, Mersin ve Urfa’da gerçekleştirilen etkinliklerde, tüm dillerin eğitim dili olması ve yasal güvenceye alınması çağrısı yapıldı.

Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Genel Kurulu’nun 1999 yılında kabul ettiği 21 Şubat’ın “Dünya Anadil Günü” olarak kutlanmasının ardından, her yıl 21 Şubat’ta bu önemli gün kutlanıyor ve çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Diyarbakır’dan Anadilde Sağlık Hizmeti Talebi

Diyarbakır’da Amed Sağlık Platformu, Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi önünde anadilde sağlık hizmetlerine yönelik bir açıklama yaptı. Sağlıkçılar, Kürtçe “Anadilsiz sağlık olmaz” pankartıyla taleplerini dile getirdi. Amed Tabip Odası yöneticileri, anadilde sağlık hizmetlerinin önemini vurgulayarak, dil engellerinin hastalarla iletişimi güçleştirdiğini belirtti.

Kürtçe bilen sağlık çalışanlarının Kürt bölgelerinde çalışması gerektiğine vurgu yapılırken, anadilde eğitimin resmileştirilmesi ve yaşamın her alanında korunması gerektiği ifade edildi. Anadilde sağlık hizmetlerinin önemi ve herkesin kendi dilinde sağlık hizmeti alabilmesi talepleri öne çıktı.

Dersim’den Anadilde Eğitim Hakkı Vurgusu

Dersim’de Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) tarafından yapılan açıklamada, anadilde eğitim hakkının temel bir hak olduğu vurgulandı. Anadilde eğitimin kültürün kuşaklar arası aktarımı için önemli olduğu belirtilirken, çocukların kimliklerini anadilleriyle geliştirebilmeleri gerektiği vurgulandı.

Ankara’dan Anadilde Eğitim İnisiyatifi

Ankara’da Eğitim Sen Genel Merkezi’nde gerçekleştirilen açıklamada, anadilde eğitimin bir insan hakkı olduğu vurgulandı. Nitelikli ve demokratik bir eğitimin herkese sağlanması gerektiği belirtilirken, anadilde eğitim için gerekli ortamın oluşturulması gerektiği vurgulandı.

Anadilde Eğitim Talepleri Yaygınlaşıyor

Adana, Hatay, Mersin ve Urfa’da da yapılan açıklamalarda, anadilde eğitim talepleri yükseldi. Çok dilli eğitimin pedagojik gelişime olumlu etkileri vurgulanırken, herkesin kendi anadilinde eğitim alabilmesi gerektiği vurgulandı.

Urfa’da yapılan açıklamalarda, Kürtçe dillerinin önemi ve korunması gerekliliği üzerinde duruldu. Kürtçenin resmi eğitim dili olması talepleri dile getirilirken, dilin inkar edilmesine karşı çıkıldı.

Görünen o ki, anadilde eğitim ve sağlık hizmetlerine erişim talepleri her geçen gün daha da yüksek sesle dile getiriliyor.

Related Posts

Shakira ile Epson arasında ilham verici ortaklık

Küresel baskı ve projeksiyon teknolojileri lideri Epson, dünyaca ünlü müzik yıldızı, girişimci ve yenilikçi kişiliğiyle tanınan Shakira’yı Orta Doğu, Türkiye, Afrika, Orta Asya ve Batı Asya META-CWA bölgeleri için resmi marka elçisi olarak duyurdu. 1 …

Zafer Partisi’nden ‘Saraçhane’ yasağı!

Zafer Partisi, CHP’nin bugün İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının 100. günü nedeniyle Saraçhane’de düzenleyeceği mitinge katılmama kararı aldı.

300 yıllık ‘vampir’ turizmi canlandırdı: Herkes o köye akın ediyor

300 yıl önce gömülen bir adam, şimdi köyün kaderini değiştiriyor… Belgrad’a yaklaşık 100 kilometre uzaklıktaki Kisiljevo köyü, bir ‘vampir’ hikayesiyle turistleri büyülüyor.

CHP’li Başarır: ‘Bu tesadüf değil değil!’

CHP’li Başarır, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik operasyona tepki gösterdi.

İsrail’den normalleşme şartı! Golan Tepeleri’ndeki işgal sürecek

İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, Golan Tepeleri’nde İsrail işgalinin sürmesi şartıyla Tel Aviv yönetiminin Suriye ve Lübnan’la normalleşme arzusunda olduğunu söyledi. Bakan Saar, Avusturya Dışişleri Bakanı Beate Meinl-Reisinger ile Batı Kudüs’te …

Pakistan’da askeri konvoya saldırı: 13 asker yaşamını yitirdi

Pakistan’ın Hayber Pahtunhva eyaletinde düzenlenen bombalı saldırıda 13 askerin hayatını kaybettiği bildirildi. 13 ASKER YAŞAMINI YİTİRDİ Pakistan’ın Hayber Pahtunhva eyaletindeki Kuzey Veziristan bölgesinde ilerleyen bir askeri konvoyun yakınında …