İspanya’daki emlak vergisi zammı Türkiye’yi de etkileyebilir

İspanya Hükümeti, Konut Vergisi Kararıyla Gündemde

İspanya’da hükümetin konut krizi nedeniyle aldığı vergi kararı, ülke genelinde tartışmalara yol açtı. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Avrupa Birliği dışında yaşayanların artık İspanya’dan aldıkları evler için mülkün değerinin yüzde 100’üne varan oranlarda vergi ödemek zorunda kalacaklarını açıkladı. Benzer uygulamaların Kanada ve Danimarka’da da olduğunu ifade eden Sanchez, amacın “daha fazla konut, daha iyi regülasyon ve daha büyük yardım” olduğunu belirtti. Başbakan, 2023’te AB dışında yaşayan kişilerin İspanya’dan 27 bin ev satın aldığını ve bunları oturmak için değil, “para kazanmak” için aldıklarını söyledi.

DW Türkçe’nin aktardığına göre, İskan Bakanlığı tarafından duyurulan yeni vergi tarifesi, “Emlak Transferi Vergisi” (ITP) adıyla büyük kentler ve sahil bölgelerindeki yaklaşık 26 bin ikinci el mülkü etkileyecek.

Şu anda İspanya’da, ev alınan bölgeye göre değişmekle birlikte ITP kapsamında yüzde 6 ila yüzde 13 arasında vergi ödeniyor.

Özellikle Barcelona ve Madrid gibi büyük kentlerde kira fiyatlarının artmasıyla beraber ev fiyatları da yükseliyor. Bu sorunda, artan turizm ve evlerin kısa süreli kiraya verilme eğiliminin de etkili olduğu düşünülüyor.

Muhalefetin Tepkisi

Başbakan Sanchez’in kararına tepki gösteren muhalefetteki Halk Partisi (PP), yönettikleri bölgelerde bu vergiyi uygulamayacaklarını açıkladı. Halk Partisi’nin iletişim direktörü Luis de la Matta, “Sorun insanların İspanya’da yaşamak istemesi değil, sorun konut yetersizliği” diyerek, “Yabancı düşmanı bir önleme olanak tanımayacağız” ifadesini kullandı.

Sanchez’in açıkladığı vergi artışı parlamentonun onayına sunulacak. Uygulama ise İspanya’daki bölgesel hükümetler tarafından gerçekleştirilecek. İngiliz ya da Latin Amerikalı alıcıların ikinci evlerinin yoğun olduğu Endülüs, Valencia, Kanarya Adaları ve Balear Adaları gibi bölgelerde, yerel yönetimlerin Halk Partisi’nde olduğu belirtiliyor.

İskan Bakanı Isabel Rodriguez, vergi artışını uygulamayacaklarını açıklayan muhalefete tepki göstererek, “İşleri baltalamak isteyen birileri olursa, halka bunun hesabını vermek zorunda kalacaklardır” dedi.

Katalonya Kiracılar Birliği ise yabancı konut alıcılarının büyük bir kısmının AB içinden olduğunu belirterek, planlanan önlemi ‘alakasız’ olarak nitelendirdi.

Uzmanlara Göre

Uzmanlar, İspanya’daki yüksek vergilerin uluslararası konut piyasasına etkilerinin olacağını belirtiyor. Planlanan vergilerin özellikle İngiltere’deki potansiyel alıcıları farklı ülkelere yönlendireceği öngörülüyor.

İngiltere’deki emlakçılar derneği Propertymark’ın başkanı Toby Leek, aşırı vergi artışının birçok İngiliz’in Kıbrıs ve Yunanistan gibi ülkelere yönelmesine neden olabileceğini söyledi.

Londra merkezli hukuk şirketi Spencer West LLP’den Stephen Abletshauser ise “AB dışında yaşayan ve emekliliğini sıcak bir ülkede geçirmek isteyen zenginler” için rekabetin arttığını ve bu nedenle İspanya’daki kararın Türkiye, İtalya, Malta, Kıbrıs ve hatta Fransa gibi ülkelerde memnuniyetle karşılanabileceğini belirtti.

(ALINTI)

Related Posts

Otomotiv devi küçülmeye gidiyor: Fabrika sayısını azaltacak, binlerce kişiyi işten çıkaracak

Japon otomobil üreticisi Nissan, küresel çapta 11 bin kişiyi daha işten çıkarmayı planladığını duyurdu.

Sert düşmüştü! İşte altında son durum

Küresel piyasaları yakından ilgilendiren ABD-Çin ticaret müzakerelerinde gelen sürpriz anlaşma, dün altın fiyatlarını adeta dibe çekti. Daha önce tarife krizi ile yükselişe geçen altın fiyatları, eski seviyelerine .çekilmeye başladı. Tarafların …

İş adamı Mehmet İlhan Gülay, Ekrem İmamoğlu’nun kirli rüşvet çarkını anlattı: 10 milyon dolar değerinde bağışa zorlandık

İBB’nin ‘mali suçlar’ soruşturması kapsamında ifadesi alındıktan sonra tutuklanan Nişantaşı City’s, Meydan AVM ve Gülaylar Altın gibi birçok şirketin sahibi Mehmet İlhan Gülay, kirli rüşvet çarkını tek tek anlattı. Gülay ifadesinde, Ekrem İmamoğlu döneminde İBB yetkililerinin şirketini yaklaşık 10 milyon dolar değerinde bir bağışa zorladığını açıkladı. Mehmet İlhan Gülay, “İBB bu süreci siyasi ve idari gücünü kullanarak yönetti. Tüm baskılar, Ekrem İmamoğlu’nun talimatı ile Yakup Öner, Buğra Gökçe ve Kaan Sürmegöz tarafından gerçekleştirildi. Mağdur edildim. Şikayetçiyim” ifadelerini kullandı.

Fed freni çekti, belirsizlik emtia piyasalarını sarstı!

ABD Merkez Bankası’nın faizleri sabit tutma kararı ve Başkan Powell’ın temkinli mesajları, emtia piyasalarında dalgalanmaya yol açtı. Ticaret müzakereleri, jeopolitik tansiyon ve arz endişeleri değerli metaller ile enerji fiyatlarını yukarı taşırken, tarım emtialarında zayıf talep baskısı hissedildi.

Emtia piyasasında tarife belirsizliği

Emtia piyasasında geçen ay ABD’nin tarifelerine ilişkin belirsizliklerle satış baskısı hakim olurken rekor tazeleyen altın pozitif ayrışan az sayıda ürün arasında yer aldı.

2025 yılında vergi affı var mı? Beyanname Gözetim Programı nedir?

Son bir ayda tarafıma ulaşan soruların önemli çoğunluğa vergi affı ve birçok tüzel kişiliğe gelen vergi uyarı yazıları hakkında olmuştur. Beyanname Gözetim Programı nedir? Hazine ve Maliye Bakanlığınca uygulamaya alınan program uyarınca 2024 yılı Kurumlar Vergisi Beyannamesi verecek yaklaşık 500 bin mükellef üzerinden yapılan risk analizleri neticesinde ortaya çıkan, yaklaşık yüzde 10 civarı mükellefin riskli grup olarak tanımlanması ve bunlara riskleri hakkında uyarı mektubu gönderilmesi işlemidir.