Bodrum’da kadınlar Pınar Gültekin kararına karşı ayakta

Muğla’da sevgilisi tarafından yakılarak öldürülen üniversite öğrencisi Pınar Gültekin ile ilgili kararlara sert tepki gösteren Bodrum kadın Dayanışma Derneği yaptığı açıklamada “Bu kararın bozulması, kadına yönelik şiddetle mücadelede geri adım anlamına gelmektedir. Bu tür kararlar, Türkiye’de kadınların yaşam güvenliğini tehlikeye atmakta ve kadına karşı erkek şiddetini önlemeye yönelik mücadeleyi sekteye uğratmaktadır” denildi.

“YARGI SİSTEMİ YILLARDIR HAKSIZ TAHRİK VE İYİ HAL İNDİRİMLERİ UYGULUYOR”

Açıklamada “Metin Cemal Avcı ve Mertcan Avcı’nın yargılandığı Pınar Gültekin davasında İzmir Bölge Adliye Mahkemesi’nce sanıklardan Metin Cemal Avcı’ya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmişti. Yargıtay hakimleri oy çokluğu ile bu kararın bozulmasına ve suç işleme kararının ne zaman alındığının belirlenememesi nedeniyle tasarlama unsuru oluşmadığına dair karar verdi. Aynı zamanda Yargıtay Pınar Gültekin’in hayattayken yakıldığı tespit edildiğinden, eylemin eziyet çektirerek öldürme suçunu oluşturduğunu kabul etmiştir. Ayrıca Metin Cemal Avcı’ya haksız tahrik indirimi uygulanması gerektiği şekilde oy çokluğu ile karar verilmiştir. Karara, 5 kişilik heyetten 2 üye karşı oy kullanmıştır. Hakimlerin görüşlerine katılmayan karşı oy yazısında ise cinayetin hem tasarlanarak hem de canavarca hisle işlendiği, ayrıca bu tür suçlarda haksız tahrik indiriminin uygulanamayacağı açıklanmıştır. Yargı sistemi yıllardır “haksız tahrik” ve “iyi hal” gibi indirimleri uygulayarak, sanıkların cezasızlık ile ödüllendirilmesini sağlıyor. Pınar Gültekin davası özelinde de Yargının kadınların vahşice öldürülmesi halinde dahi sanıkların suç eylemini normalleştirerek, failler lehine karar verme çabasına girdiği görülüyor. Pınar Gültekin’in yaşam hakkını elinden alan fail planlı ve sistematik bir yol izlemiştir. Failin Pınar’ı katletme yöntemi ise kadın bedenine yönelik erkek şiddetinin ne kadar pervasızlaşabildiğini ve yargının da bu vahşete ilişkin cinsiyetçi bir bakış açısı ve bu anlayışla karar vermekte olduğunu göstermektedir” ifadeleri kullanıldı.

“KARARIN BOZULMASI KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELEDE GERİ ADIM ANLAMINA GELMEKTEDİR”

Bodrum Kadın Derneği’nden yapılan açıklamanın sonunda ise şunlar kaydedildi:

*Her kadın cinayeti, erkek egemen sistemin bir sonucudur ve bu sistem değişmedikçe kadınlar şiddet tehdidi altında yaşamaya devam edecektir.

-İstinaf mahkemesinin verdiği ağırlaştırılmış müebbet kararı, kadın cinayetlerine karşı caydırıcı bir tutum açısından önemliydi.

-Bu kararın bozulması, kadına yönelik şiddetle mücadelede geri adım anlamına gelmektedir. Bu tür kararlar, Türkiye’de kadınların yaşam güvenliğini tehlikeye atmakta ve kadına karşı erkek şiddetini önlemeye yönelik mücadeleyi sekteye uğratmaktadır. 

Related Posts

Silivride korkutan yangın: Kısa sürede 15 baraka alev aldı

Silivri’de, bir barakada çıkan yangın diğer barakalara sıçradı. Yangında Roman vatandaşların kaldığı 15 baraka ile 1 samanlık yanarken, alevler itfaiye tarafından söndürüldü.

Anket sonucunda çarpıcı sonuç: CHP zirvede, AKP’nin eriyişi sürüyor!

ALF Araştırma, 1-4 Mayıs 2025 tarihleri arasında yaptığı seçim anketinin sonuçlarını açıkladı. Anketin sonucuna göre, CHP zirvedeki yerini korurken, AKP’nin oyları erimeye devam ediyor.

Alman siyasetinde şaşırtan gelişmeler: Tarihte bir ilk

Almanya’da Friedrich Merz, SPD ile kurduğu yeni koalisyona rağmen başbakan seçilemedi. Meclis oylamasında sadece 310 oy aldı. Merz, parlamentoda yapılan ikinci tur oylamada başbakan seçilebildi.

Bir havayolu daha İsrail’e uçuşlarını askıya aldı

Polonya’nın kamu yayıncısı TVP World’ün haberine göre, Lufthansa, Delta, British Airways ve Air India gibi diğer büyük hava yolu şirketleriyle birlikte LOT da Tel Aviv’e uçuşları askıya alan firmalar arasına girdi. HUSİLER HAVALİMANI’NI VURMUŞTU …

PKK’lı terörist sınır kapısında yakalandı

Kilis’te, jandarma ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda gözaltına alınan terör örgütü PKK üyesi S.E.A., tutuklandı.

Polonya’dan Rusya’ya ‘seçimlere müdahale’ suçlaması

Polonya Dijital İşler Bakanı Krzysztof Gawkowski, Rusya’nın yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik “eşi benzeri görülmemiş bir müdahale girişimi” olduğunu iddia etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir