Bakanlık yeni tütün düzenlemesini duyurdu: Yöntem değiştiriyoruz

Tütüne başlama yaşının 13-15 yaş aralığına gerilemesinin ardından konuşan Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayıp Birinci, sektörün bu ürünlerin kullanım sıklığını artırmak amacıyla özellikle gençleri özendirmeye yönelik çalışmalar yaptığını söyledi.

Tütün ve tütün ürünleriyle mücadelede daha yeni ve daha güçlü bir anlayışla sahaya çıkmayı planladıklarını belirten Birinci, “Tütünle mücadeledeki yaklaşımlarımızı revize etmek durumundayız.” dedi.

BAKANLIK YENİ TÜTÜN DÜZENLEMESİNİ DUYURDU

Dünyada birçok alanda yöntem değişikliği yapıldığını dile getiren Birinci, tütünle mücadelede de politika değişikliğine ihtiyaç duyulduğunu aktardı.

Bakanlığın yeni yol haritasını aktaran Birinci, geçmişte tütün kullanımının önlenebilmesi için büyük mücadele verildiğini ancak artık başarısız kalan tütün ve tütün ürünlerini kullandırmaya yönelik politikalarda ciddi değişiklikler yapıldığını söyledi.

Sektörün, teknolojinin getirdiği avantajlardan ticari olarak faydalanmaya çalıştığını belirten Birinci, “Olağanüstü dezenformasyon var. Pasif içicilik konusunda ciddi problemlerle karşı karşıyayız. Türkiye’nin yüzde 77’si şehirlerde ve çok yoğun ortamlarda yaşıyor. Tütün ürünlerinde pasif içicilerin daha çok zarar gördüğünü düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

‘YÖNTEM DEĞİŞTİRİYORUZ’

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ortalamasına bakıldığında, Türkiye’nin tütün kullanımında iyi bir yerde olmadığına dikkati çeken Birinci, sadece tütün değil obezite ve benzeri hastalıklara bağlı ciddi kronik hastalık yüküne sahip olduğunun altını çizdi.

Birinci şöyle devam etti:

“Şu anda tütün kullanımından kaynaklı kronik hastalıkların yükü çok fazla. Tütünle mücadelede paydaşlarımızla ilişkilerimizi yürütmek, aynı hedefe farklı metotlarla erişmek ve bu metotların birbirleriyle iletişimini doğru kurmak en önemli amaçlarımızdan biri.

Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulunun aldığı kararlar çerçevesinde, teknik çalışmalarını yürüteceğiz. Daha yeni ve daha güçlü bir anlayışla sahaya çıkmayı planlıyoruz.

Tütünle mücadeledeki yaklaşımlarımızı revize etmek ve mücadelede başarılı olmak durumundayız. Bizim ülkemize yakışmıyor. Beslenme ile ilgili de ciddi problemlerimiz var ama tütün ve tütün ürünleri ciddi problem.”

“TÜTÜNÜ ZİHİNLERİNDEN SİLMELİYİZ”

Bakan Yardımcısı Birinci, tütünle mücadeleye yönelik yasal düzenlemelerin olduğunu ancak beklenen hedeflere ulaşmakta zorlanıldığını dile getirerek, şunları söyledi:

“Bunun için toplumun bütün katmanlarının tütün ve tütün ürünlerini zihinlerinden silmesini ve ona daha farklı gözle bakmasını sağlamamız lazım. Çünkü, toplumun buna bağlı zararların farkında olmadığını düşünüyoruz. Gençlerimizin, gelecekte ne kadar büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalacağını hesapladıkları zaman, bu meseleden uzak duracaklarını düşünüyoruz. Bu sebeple, buna yönelik yöntemler geliştirilmesi için iletişim ve sektör uzmanlarıyla görüşüyoruz. Sigarayı bırakmış ve bu deneyime sahip insanlarımız da var. Tütünle mücadelede başarılar ortaya koymuş ülkelerin raporları da var. Bunların hepsini bir araya getirip, ülkemize özgü politikalar geliştirme peşindeyiz.”

Related Posts

Silivride korkutan yangın: Kısa sürede 15 baraka alev aldı

Silivri’de, bir barakada çıkan yangın diğer barakalara sıçradı. Yangında Roman vatandaşların kaldığı 15 baraka ile 1 samanlık yanarken, alevler itfaiye tarafından söndürüldü.

Anket sonucunda çarpıcı sonuç: CHP zirvede, AKP’nin eriyişi sürüyor!

ALF Araştırma, 1-4 Mayıs 2025 tarihleri arasında yaptığı seçim anketinin sonuçlarını açıkladı. Anketin sonucuna göre, CHP zirvedeki yerini korurken, AKP’nin oyları erimeye devam ediyor.

Alman siyasetinde şaşırtan gelişmeler: Tarihte bir ilk

Almanya’da Friedrich Merz, SPD ile kurduğu yeni koalisyona rağmen başbakan seçilemedi. Meclis oylamasında sadece 310 oy aldı. Merz, parlamentoda yapılan ikinci tur oylamada başbakan seçilebildi.

Bir havayolu daha İsrail’e uçuşlarını askıya aldı

Polonya’nın kamu yayıncısı TVP World’ün haberine göre, Lufthansa, Delta, British Airways ve Air India gibi diğer büyük hava yolu şirketleriyle birlikte LOT da Tel Aviv’e uçuşları askıya alan firmalar arasına girdi. HUSİLER HAVALİMANI’NI VURMUŞTU …

PKK’lı terörist sınır kapısında yakalandı

Kilis’te, jandarma ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda gözaltına alınan terör örgütü PKK üyesi S.E.A., tutuklandı.

Polonya’dan Rusya’ya ‘seçimlere müdahale’ suçlaması

Polonya Dijital İşler Bakanı Krzysztof Gawkowski, Rusya’nın yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik “eşi benzeri görülmemiş bir müdahale girişimi” olduğunu iddia etti.