CHP’nin devlet ormanları itirazı Anayasa Mahkemesi’nden döndü

Anayasa Mahkemesi, Turizmi Teşvik Kanunu’ndaki Bazı Hükümleri İptal Etti

Anayasa Mahkemesi (AYM), 7334 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu’ndaki bazı hükümlerin iptali için CHP’nin başvurusunu değerlendirdi ve kararını açıkladı. Yüksek Mahkeme, turizm işletmesi belgesi alma zorunluluğunu tamamen Bakanlığın takdirine bırakan düzenleme ile turizm tesislerinden kapasite artışı durumunda katılım payı alınmasını ve kıyılarda lüks çadır tesisleri kurulmasını öngören hükümleri Anayasa’ya aykırı buldu ve iptal etti.

Bununla birlikte, devlet ormanlarının Cumhurbaşkanı kararıyla turizm merkezi olarak ilan edilmesine olanak tanıyan hükmün iptal istemi reddedildi. Bu kararla birlikte Cumhurbaşkanının turizm merkezi ilan etme yetkisi devam etti.

Cumhurbaşkanının Yetkisi Korundu, Bakanlığın Yetkisi Kısıtlandı

CHP’nin orman vasıflı Hazine taşınmazlarının Cumhurbaşkanı kararıyla turizm merkezi ilan edilmesine karşı açtığı dava kısmen reddedildi. AYM, bu yetkinin sınırsız ve belirsiz olmadığını belirterek iptal istemini reddetti.

Mahkeme kararında, orman alanlarının kamu yararı doğrultusunda turizm alanı ilan edilebileceği vurgulandı.

Turizm Belgelerinde Yetki Bakanlıktan Alındı

AYM, turizm işletmelerinin Bakanlık tarafından belirlenen ölçütlere uymaması halinde işletmeye açılamayacağını öngören düzenlemeyi de iptal etti. Kararda, turizm işletmelerinin belge alma şartlarının net bir şekilde kanunla düzenlenmesi gerektiği vurgulandı.

Turizm Tesislerinden Alınan Katılım Payı İptal Edildi

AYM, turizm merkezlerinde yatırımcılardan sosyal ve teknik altyapıya katılım payı alınmasını öngören düzenlemeyi de iptal etti. Kararda, bu tür mali yükümlülüklerin belirsiz olmaması gerektiği ifade edildi.

Kıyılarda Lüks Çadır Kurulamayacak

Deniz kıyılarındaki tesislerin turizm işletmesi belgesi olmadan faaliyet göstermesini engelleyen ve kıyılarda lüks çadır tesislerinin kurulmasını ön gören hükmü de iptal etti. Mahkeme, bu düzenlemenin teşebbüs özgürlüğünü ihlal ettiğini belirtti.

İptal Kararları 9 Ay Sonra Yürürlüğe Girecek

AYM, iptal edilen hükümlerin doğuracağı hukuki boşluğun kamu yararını ihlal edebileceğini belirterek, iptal kararlarının 9 ay sonra yürürlüğe girmesine karar verdi. Böylece, turizm sektöründe sert eleştirilere neden olan bazı düzenlemeler iptal edilirken, Cumhurbaşkanının turizm merkezi ilan etme yetkisi korundu.

Related Posts

Hafta başı Gazze’de ateşkes ilan edilebilir

İsrail’in Yedioth Ahronoth gazetesinin İsrailli yetkililere dayandırdığı haberine göre, Tel Aviv yönetimi, Hamas ile Gazze’de ateşkesin detaylarını görüşmek için hazırlık yapıyor. Haberde, ABD Başkanı Donald Trump’ın, İsrail Başbakanı Netanyahu ile …

Rusya ABD hattında sıcak temas! Putin saat verdi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Donald Trump’la telefonda görüşeceğini duyurdu. Putin açıklamayı, Moskova’da bir sergi merkezini ziyareti sırasında Rus basınına yaptı. Trump da Putin’in ardından sosyal medya hesabından yaptığı …

Saraçhane eylemcilerine tutuklama kararı

Saraçhane’deki mitingde gözaltına alınan 15’i için tutuklama talep edilmişti. 7 kişi hakkında tutuklama kararı verildi.

Dünyanın en zengin insanı robotları seçti: Son 16 yılın en düşük seviyesi

Dünyanın en zengin insanı Jeff Bezos’un sahibi olduğu Amazon, depolarında kullanılan robot sayısını artırmayı hedefliyor. Tesislerde 1 milyondan fazla robot aktif olarak çalışırken; tesis başına çalışan insan sayısı son 16 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Kulis | Erdoğan, AKP’li vekillere açıkladı: PKK’nın teslim edeceği silahlar ne olacak?

Kulis | Erdoğan, AKP’li vekillere açıkladı: PKK’nın teslim edeceği silahlar ne olacak?

Dini nikah kıydığı kadın için Erzincan’dan İran’a gitti! Rehin alınıp işkence edildi

Erzincan’da terzilik yapan 45 yaşındaki Salim Özbek’in, dini nikahla evlendiği Afganistan uyruklu eşini getirmek için gittiği İran’da kaçırıldığı öne sürüldü. Kaçıranların Özbek’e işkence yaptığı görüntüleri ailesine göndererek 30 bin dolar fidye talep ettiği belirtildi. Aile, yetkililerden yardım istedi.