Güneş gerçek “yüzünü” gösterdi

Koronal Delikler ve Güneş Aktivitesi

Endişelenmeye gerek yok, bilim insanları bu tür oluşumları “koronal delikler” olarak adlandırıyor. Bu bölgeler Güneş’in manyetik alanının uzaya doğru açıldığı, bu yüzden sıcak plazmanın kolayca kaçmasına izin verdiği alanlardır.

Sciencealert’e göre normal ışık altında bu bölgeleri görmek zordur (zaten özel ekipman olmadan bakmayı önermiyoruz). Ancak ultraviyole ışık altında incelendiğinde, çevresine göre daha serin ve seyrek oldukları için bu alanlar karanlık boşluklar gibi görünür.

Güneş’te Neler Oluyor?

Güneş’in yüzeyine bakıldığında, Güney yarımkürede devasa bir ağız ve kuzeyde ise iki göz şeklinde koyu lekeler dikkat çekiyor. Her bir “göz” neredeyse Jüpiter büyüklüğündedir!

Bu dev koronal bölgeler, Güneş’ten yüksek hızda parçacıklar fırlatır. Uzmanlara göre bu durum tehlikeli değildir. Koronal delikler normaldir ve bu parçacıklar bazen Dünya’nın manyetik alanına çarparak hafif jeomanyetik fırtınalara yol açabilir, ancak bunun güneş patlamasının etkisi kadar büyük olmayacağını belirtiyorlar.

İngiliz Meteoroloji Ofisi’nden yapılan açıklamada, güneydeki deliğin konumu nedeniyle Dünya’ya ulaşabilecek parçacıkların etkisinin zayıf ve düşük ihtimalli olduğu vurgulanmıştır.

Güneş Bu Aralar Fazlasıyla Aktif

Geçtiğimiz haftalarda G4 seviyesinde güçlü bir jeomanyetik fırtına yaşanmış ve bu fırtına sayesinde kuzey ve güney ışıkları alışılmadık enlemlerde bile gözlemlenmişti. Güneş şu anda çok aktif bir döngünün zirvesinden çıkıyor ve bilim insanları önümüzdeki aylarda daha fazla sürpriz bekliyor.

Related Posts

11 soruda teknoparkların sunduğu avantajlar

11 soruda teknoparkların sunduğu avantajlar

Yapay zeka ekranınıza göz dikti: Windows 11’de Copilot Vision çağı

Microsoft, Windows 11’e entegre edilen yeni Copilot Vision özelliğiyle yapay zekânın ekranınızı görerek anlık destek sunmasını sağlıyor. İşte detaylar.

Microsoft saldırı altında… Uyarı geldi

Microsoft’un sunucularına yönelik olarak hackerlar saldırıda bulunmayı sürdürüyor.

Sürücüsüz araçlarda yeni dönem: Bozuk para büyüklüğünde lazer

Sürücüsüz yani otonom araçlarda kullanılabilecek olan yeni nesil bir lazer teknolojisi geliştirildi. Araştırmacılar bozuk para büyüklüğündeki bu lazerin yol durumunu ve çevredeki diğer etkenleri çok daha iyi algıladığını belirtti.

Google henüz var olmayan Füzyon enerjisine milyar dolarlık yatırım yaptı

 Enerji tarlaları başta olmak üzere bu konuda yatırımlarına devam eden teknoloji devi, bu sefer de 2030’lu yılları düşünerek 200 megawatt füzyon enerjisi satın aldı.

10.500 yıl önce yaşamış kadının yüzü yeniden canlandırıldı: Avrupalılar daha koyu tenliymiş

Belçika’da bundan tam 10.500 yıl önce yaşamış bir kadının yüzü yeniden canlandırıldı. Ortaya çıkan sonuca baktığımızda, tarih öncesi yaşayan Avrupalıların görünüşüne dair birçok bilgi içeriyor. Genetik ve arkeolojik veriler, o dönem insanlarının tek tip bir görünüme sahip olmadığını, farklı ten renklerinin Taş Devri’ne kadar uzandığını gösteriyor.