Dünyanın en ünlü emeklisi: O fotoğrafın hikayesi… Hangi ülkeden çıktı




Yeniden Yazılmış Haber İçeriği

Dünyanın En Ünlü Emeklisi: O Fotoğrafın Hikayesi

Emekli maaşlarındaki artışlarla birlikte her yıl bankaların güncellediği maaş promosyonları haberlerinde sıkça karşımıza çıkan yaşlı adam fotoğrafıyla ilgili ilginç detaylar gün yüzüne çıktı. Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici’nin “Türkiye ve dünyanın en ünlü emeklisi” başlıklı yazısında, bu fotoğrafın ortaya çıkışı ve dünya genelinde nasıl kullanıldığı ele alındı.

Fotoğrafın Popülerliği ve Kullanım Alanları

Yaşlı bir adamın bankamatik önünde çekilen bu fotoğraf, ekonomi haberlerinde sıkça kullanılan bir görsel haline geldi. Yıllardır farklı haber kaynaklarında defalarca görülen bu fotoğraf, aslında 2017 yılında ilk kez Milliyet gazetesinde kullanıldı. O tarihten bu yana birçok medya kuruluşunda ve hatta resmi kurumlarda dahi defalarca yer aldı.

  • Akşam, Hürriyet, Sabah gibi gazeteler
  • Haber7, Halk TV, Gerçek Gündem gibi haber siteleri
  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı web sitesi

Son olarak, 30 Aralık’ta memurlar.net ve 2-4 Ocak tarihlerinde Sabah gazetesinde de bu fotoğrafın kullanıldığı ortaya çıktı. Ancak ilginç bir detay var; bu kişi Türkiye’den bir emekli değil. Fotoğrafın, Portekiz, Ukrayna, İspanya gibi birçok ülkenin medya kuruluşları tarafından da yıllardır kullanıldığı belirlendi.

Fotoğrafın Yaratıcısı ve Yayılma Süreci

Fotoğrafın Sırp fotoğrafçı Dobo Kristian tarafından çekildiği ve 26 Eylül 2016’da çeşitli stok fotoğraf sitelerine yüklendiği ortaya çıktı. Bu kişi, Türkiye’nin ve belki de dünyanın en ünlü emeklisi haline geldi. Ancak medya kuruluşlarının fotoğraf kullanımı konusunda daha dikkatli olmaları gerektiğine dikkat çekildi.

Her habere aynı fotoğrafı kullanmanın özensizlik olduğu vurgulanırken, görsellikte dikkat çekici, haberi destekleyen ve doğru mesajı ileten görsellerin seçilmesi gerektiği önemle belirtildi. Haber metniyle uyumlu olmayan görsellerin yanıltıcı olabileceği de üzerinde durulan konular arasında yer alıyor.


Related Posts

Erdoğan “Dostum Trump” dedi, Suriye için teşekkür etti: Gazze ile ilgili de yakında müjdeli haberler almayı umut ediyoruz

Erdoğan “Dostum Trump” dedi, Suriye için teşekkür etti: Gazze ile ilgili de yakında müjdeli haberler almayı umut ediyoruz

Beyaz Saray’dan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump, Muhammed bin Selman ve Şara görüşmesine ilişkin açıklama

Beyaz Saray, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da gerçekleşen dörtlü zirveye ilişkin açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump, Muhammed bin Selman ve Şara görüşmesine ilişkin Beyaz Saray, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suriye’ye yönelik yaptırımları kaldırdığı için Başkan Trump’ı övdüğünü belirtti.

PKK silah bırakacak peki ya YPG? Uzmanlar Cumhuriyet’e değerlendirdi

Terör örgütü PKK’nın silah bıraktığını açıklamasına karşın, uzmanlar bu kararın PYD/YPG’yi kapsamadığını ve yeni Şam yönetiminin ne SDG’ye silah bıraktıracak ne de Fırat’ın doğusunda etkin bir otorite kurabilecek güce sahip olmadığını vurguluyor.

PKK’nin ‘fesih’ bildirisi sonrası teröristbaşı Öcalan’dan ilk mesaj: ‘Önümüzdeki döneme ilişkin mesajları saygıyla selamlıyorum’

PKK elebaşı Abdullah Öcalan, terör örgütü PKK’nin fesih ve silah bırakma kararını aldığı kongresine yönelik mesajında, “Tarihi 12. kongrede alınan kararları ve önümüzdeki döneme ilişkin mesajları saygıyla selamlıyorum” ifadelerini kullandı.

ABD-Suudi Arabistan yemeğinde Elon Musk ve teknoloji şirketi liderleri de yer aldı

ABD-Suudi Arabistan yemeğinde Elon Musk ve teknoloji şirketi liderleri de yer aldı

İsrail ve ABD arasında benzeri görülmemiş gerginlik: Netanyahu’ndan ‘ABD’den kopuyoruz’ mesajı

Netanyahu, İsrail’in yıllık 4 milyar dolarlık ABD askeri yardımına olan bağımlılığını sona erdirme çağrısı yaptı. Washington’la ilişkilerin gerildiği bir dönemde gelen bu açıklama, Kudüs’ün stratejik rotasını değiştirmeye hazırlandığı mesajı olarak yorumlandı.