ABD’nin 28 büyük şehri batıyor

Şehirlerdeki Kent Arazilerinde Çökme Sorunu

Bir araştırmaya göre, 2015-2021 yılları arasında incelenen şehirlerde, kent arazilerinin en az yüzde 20’sinde çökme yaşandığı ortaya çıktı. Bu şehirlerin 28’inden 25’inde ise çökme oranı yüzde 65’in üzerine çıkıyor.

Yaklaşık 34 milyon insanın yaşadığı bu şehirlerdeki çökmenin, genellikle kentleşme, kuraklık ve deniz seviyesindeki yükselmeye bağlı olduğu belirtiliyor.

Uzmanlara göre, bu durum altyapı güvenliği ve sel riski açısından ciddi sorunlara yol açabilir.

En Çok Etkilenen Şehirler

Virginia Tech Üniversitesi’nde jeofizikçi Leonard Ohenhen liderliğindeki bir ekip tarafından yapılan çalışmada, yüzeyin yüzde 98’inden fazlasında çökme gerçekleşen şehirler arasında Chicago, Dallas, Columbus, Detroit, Fort Worth, Denver, New York, Indianapolis, Houston ve Charlotte bulunmaktadır.

Özellikle Houston, yılda 5 milimetreden fazla çökme yaşanan bölgeler arasında en çok etkilenen şehir konumunda. Şehrin yüzde 40’ında bu oran aşılmış durumda ve yüzde 12’sinde yılda 10 milimetreden fazla çökme yaşanmaktadır.

Bu durumun ana nedenleri arasında yeraltı suyunun aşırı kullanımı ve petrol ile gaz çıkarımı bulunmaktadır.

Altyapıda Sessiz Tehlike

Yapılan araştırmaya göre, yüksek risk taşıyan alanlarda 29 binden fazla binanın bulunduğu belirlendi. Uzmanlara göre, yer seviyesindeki çöküşler genellikle sessizce ilerler ve altyapı hasarları genellikle ancak kritik aşamaya ulaşıldığında fark edilir.

Virginia Tech Üniversitesi’nde jeofizikçi Manoochehr Shirzaei, “Bu riskler genellikle hızla büyüyen şehirlerde daha da artmaktadır. Altyapı yavaşça zarar görebilir ve etkileri genellikle büyük hasarlarla kendini belli eder” diye açıkladı.

Çözüm Yolları

Uzmanlar, yeraltı suyu kullanımının azaltılmasının şehirlerdeki çökme sorununu yavaşlatabileceğini belirtiyor. Ancak çözüm, her şehrin büyüklüğüne, jeolojik yapısına ve maruz kaldığı risklere bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Deniz seviyesinin yükseldiği kıyı şehirlerinde tuzlu su istilasına karşı önlemler alınması ve fırtına dalgalarına dayanıklı altyapılar inşa edilmesi önerilirken; sel riski bulunan New Orleans gibi bölgelerde arazinin yükseltilmesi veya drenaj sistemlerinin güçlendirilmesi gerekebileceği belirtiliyor.

Çalışma Nature Cities dergisinde yayımlandı.

Related Posts

Dini nikah kıydığı kadın için Erzincan’dan İran’a gitti! Rehin alınıp işkence edildi

Erzincan’da terzilik yapan 45 yaşındaki Salim Özbek’in, dini nikahla evlendiği Afganistan uyruklu eşini getirmek için gittiği İran’da kaçırıldığı öne sürüldü. Kaçıranların Özbek’e işkence yaptığı görüntüleri ailesine göndererek 30 bin dolar fidye talep ettiği belirtildi. Aile, yetkililerden yardım istedi.

Bakan Tunç’tan Saraçhane açıklaması

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Saraçhane mitinginin ardından gözaltına alınanlara ilişkin açıklama yaptı. Saraçhane’de düzenlenen miting sonrası gözaltına alınan 42 kişiden 8’i serbest bırakıldı.

Güney Kore’de siyasi kriz derinleşiyor: Büyükelçilere istifa baskısı

Güney Kore’de eski Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol tarafından atanan bazı büyükelçilere, “geleneksel uygulamanın bir parçası olarak” istifa etmelerine yönelik çağrı yapıldığı öne sürüldü.

Süveyş Körfezi’nde sondaj gemisi battı: 3 kişi öldü

Mısır’ın Süveyş Körfezi’nde bir sondaj gemisinin alabora olması sonucu 3 kişi hayatını kaybetti. Kayıp 21 kişiyi arama çalışmaları devam ediyor.

Trump’tan Hamas’a ateşkes uyarısı: ‘Durum giderek kötüleşir’… İsrail anlaşmayı kabul etti

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail’in Gazze Şeridi’nde 60 günlük ateşkesi kabul ettiğini bildirdi. Hamas’ın henüz teklife yanıt vermediğini kaydeden Trump, teklifin kabul edilmesi gerektiği yoksa Gazze’deki durumun giderek kötüleşeceği konusunda uyarı yaptı.

Shakira ile Epson arasında ilham verici ortaklık

Küresel baskı ve projeksiyon teknolojileri lideri Epson, dünyaca ünlü müzik yıldızı, girişimci ve yenilikçi kişiliğiyle tanınan Shakira’yı Orta Doğu, Türkiye, Afrika, Orta Asya ve Batı Asya META-CWA bölgeleri için resmi marka elçisi olarak duyurdu. 1 …