Faiz indirimi sinyali mi? Yabancı kurumdan dikkat çeken TCMB tahmini

Merkez Bankası Faiz Kararını Değiştirmedi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), haziran ayı faiz kararını açıkladı. Kurul, politika faizini (bir hafta vadeli repo ihale faizi) değiştirmeden yüzde 46 seviyesinde sabit tutma kararı aldı. Ayrıca, gecelik vadede borç verme faiz oranını yüzde 49’da, gecelik vadede borçlanma faiz oranını ise yüzde 44,5’te sabit tuttu.

Merkez Bankası, fiyat istikrarının sağlanması için sıkı parasal duruşun devam edeceğini vurgularken, enflasyonu düşürmek amacıyla gerektiğinde politika araçlarının ‘etkin’ bir şekilde kullanılacağını belirtti.

Capital Economics ekonomisti William Jackson, yaptığı açıklamada, “Buna rağmen, yeni faiz indirimleri için kapının açıldığını düşünüyoruz” ifadesini kullandı.

Jackson’a göre, Merkez Bankası’nın temmuz ayında faiz indirimlerine devam etmesi ve son enflasyon verilerinin cesaret verici olması durumunda, yıl sonuna kadar faiz oranlarını yüzde 38’e çekme olasılığı yüksek.

Türk lirası, Merkez Bankası’nın faiz oranlarını yüzde 46’da sabit tutmasının ardından nispeten sakin kalarak, dolar karşısında güçsüz bir seyir izledi.

Related Posts

Dış borç stoku açıklandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye’nin brüt dış borç stokunun 31 Mart itibarıyla 527,5 milyar dolar, net dış borç stokunun da 264,1 milyar dolar olduğunu bildirdi.

Zam geldi! Akaryakıtta tabela değişti

İran-İsrail gerilimi ile dalgalanan petrol fiyatları akaryakıta da tabelayı etkiliyor. Önceki gece benzin fiyatına 2 lira 63 kuruş, motorin fiyatına ise 4 lira 03 kuruş indirim geldi. Ancak bu indirim haberinin yarattığı ılımlı hava uzun sürmedi …

Dolar endeksi çakıldı: 3 yılın en düşüğü

ABD Başkanı Donald Trump’ın, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanlığı için yeni bir ismi eylül ya da ekim ayında seçip açıklamayı değerlendirdiği yönündeki haber akışıyla dolar diğer para birimleri karşısında değer kaybederken, dolar endeksi 97,076’yla son 3 yılın en düşük seviyesini gördü.

Kanadalı hava yolu şirketi Toronto-İstanbul seferlerine 6 Aralık’ta başlayacak

İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA, Kanadalı hava yolu şirketi Air Transat’ın 6 Aralık’ta Toronto-İstanbul uçuşlarına başlayacağını bildirdi.

Kapasite kullanım oranı azaldı

İmalat sanayisi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmamış kapasite kullanım oranı (KKO), haziranda geçen aya göre 0,4 puan azalarak yüzde 74,6’ya geriledi.

AKP, en düşük emekli maaşına yapılacak zam için kararını verdi

Haziran ayının sonuna yaklaşılırken milyonlarca emekli, temmuzda alacakları enflasyon farkını merak ediyor. İktidarın en düşük emekli maaşına ilişkin Meclis’e kanun teklifi sunup sunmayacağı merak konusu olurken, hazırlanan çalışmanın detayları belli oldu.