Gelir İdaresi’nden “zengine vergi jesti” iddialarına yanıt

Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan Yanıltıcı Haberlerle İlgili Açıklama

Gelir İdaresi Başkanlığı, son günlerde bazı basın yayın organlarında ve sosyal medyada yer alan ve bazı şirketlerin vergilerinin ertelendiği yönünde yanlış ve kamuoyunu yanıltıcı içerikli haberler nedeniyle açıklama yaptı.

Açıklamada, halka açık şirketlerin finansal tablolarından hareketle yapılan haberlere işaret edilerek şunlar kaydedildi:

“‘Türkiye’nin en büyük 10 zenginine ait bazı şirketlerin 18 milyar lira, borsada işlem gören 100 şirketin 62 milyar lira vergi borcu ertelendi. Kimi dev şirketler 2024’te kuruş vergi ödemedi.’ şeklinde tamamen kasıtlı yorumlar yapılarak, Bakanlığımızın bazı mükellefleri koruduğu algısı oluşturulmaya çalışılmıştır. Öncelikle belirtmek gerekir ki Hazine ve Maliye Bakanlığımızca haberlerde ismi geçen hiçbir şirketin vergi borcu ertelenmemiş veya taksitlendirilmemiştir. Söz konusu paylaşımlara konu olan ertelendiği iddia edilen vergiler, Türkiye Muhasebe Standartları çerçevesinde kullanılan hesaplara ilişkin olup, şirketlerin gelecek dönemlere sirayet eden vergisel yükümlülüklerini göstermekte, vergi borçlarının ertelendiği anlamına gelmemektedir.”

Türkiye’de kurumlar vergisi mükellefi olan şirketlerin Vergi Usul Kanunu’na (VUK) göre defter tutmak ve mali tablolarını hazırlamak mecburiyetinde olduğu belirtilen açıklamada, bağımsız denetime tabi şirketlerin uluslararası kurallara uyumlu olarak yayımlanmış Türkiye Muhasebe Standartları’na göre mali tablolarını oluşturdukları ve kamuoyuna açıkladıkları vurgulandı.

İlgili standarda göre mali tablolarda, “ertelenmiş vergi borçları/ertelenmiş vergi varlığı” olarak iki hesap türünün yer aldığı ve bu hesaplarda gelecek dönemlere sirayet eden vergisel yükümlülüklerin muhasebeleştirildiği belirtilen açıklamada, yeterli muhasebe bilgisi olmadan sadece hesap bakiyelerine bakılarak, şirketlerin vergi borcu ertelendiği şeklinde yanlış ve yanıltıcı haberler yapılmasının son derece hatalı olduğu vurgulandı.

KAYNAK: AA

Related Posts

Dış borç stoku açıklandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye’nin brüt dış borç stokunun 31 Mart itibarıyla 527,5 milyar dolar, net dış borç stokunun da 264,1 milyar dolar olduğunu bildirdi.

Zam geldi! Akaryakıtta tabela değişti

İran-İsrail gerilimi ile dalgalanan petrol fiyatları akaryakıta da tabelayı etkiliyor. Önceki gece benzin fiyatına 2 lira 63 kuruş, motorin fiyatına ise 4 lira 03 kuruş indirim geldi. Ancak bu indirim haberinin yarattığı ılımlı hava uzun sürmedi …

Dolar endeksi çakıldı: 3 yılın en düşüğü

ABD Başkanı Donald Trump’ın, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanlığı için yeni bir ismi eylül ya da ekim ayında seçip açıklamayı değerlendirdiği yönündeki haber akışıyla dolar diğer para birimleri karşısında değer kaybederken, dolar endeksi 97,076’yla son 3 yılın en düşük seviyesini gördü.

Kanadalı hava yolu şirketi Toronto-İstanbul seferlerine 6 Aralık’ta başlayacak

İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA, Kanadalı hava yolu şirketi Air Transat’ın 6 Aralık’ta Toronto-İstanbul uçuşlarına başlayacağını bildirdi.

Kapasite kullanım oranı azaldı

İmalat sanayisi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmamış kapasite kullanım oranı (KKO), haziranda geçen aya göre 0,4 puan azalarak yüzde 74,6’ya geriledi.

AKP, en düşük emekli maaşına yapılacak zam için kararını verdi

Haziran ayının sonuna yaklaşılırken milyonlarca emekli, temmuzda alacakları enflasyon farkını merak ediyor. İktidarın en düşük emekli maaşına ilişkin Meclis’e kanun teklifi sunup sunmayacağı merak konusu olurken, hazırlanan çalışmanın detayları belli oldu.