Kozmik kapışmada ikinci raunt: İki dev galaksi kümesi yeniden çarpışıyor

PSZ2 G181 Sistemindeki Tekrar Edilen Çarpışma Gökbilimciler İçin Nadir Bir Gözlem Fırsatı Sunuyor

Avrupa Uzay Ajansı’na (ESA) göre, galaksi kümeleri arasındaki büyük çarpışmalar genellikle nadir kabul edilirken, tekrarlanan çarpışmalar ise çok daha sıra dışı bir durum sunuyor. The Astrophysical Journal dergisinde yayımlanan yeni bir çalışma, PSZ2 G181 sistemindeki kümelerin ikinci kez çarpışmak üzere olduğunu gösteriyor. Bu durum, gökbilimciler için nadir bir gözlem fırsatı oluşturuyor.

İlk Çarpışmanın Kanıtları Bulundu

NASA’nın açıklamasına göre, PSZ2 G181 sistemindeki iki kümenin bir milyar yıl önce çarpıştığı zaten biliniyordu. Harvard & Smithsonian Astrofizik Merkezi’nden Andra Stroe liderliğindeki yeni çalışma, NASA’nın Chandra ve ESA’nın XMM-Newton X-ışını gözlemevlerinden elde edilen verileri analiz ederek bu teoriyi daha da güçlendirdi. Araştırmacılar, iki kümeyi birbirine bağlayan ve ilk çarpışma sırasında gaz sıyrılmasıyla oluştuğu düşünülen bir soğuk gaz köprüsü tespit etti.

İkinci Çarpışma Yolda

Geçen bir milyar yıl içinde birbirlerinden yaklaşık 11 milyon ışık yılı uzaklaşan kümelerin, şimdi yeniden bir çarpışma rotasında olduğuna dair kanıtlar bulundu. Ekip, önceki çarpışma ekseniyle aynı hizada üç yeni şok cephesi keşfetti. Bu durumun, yaklaşan ikinci bir çarpışmanın erken bir işareti olabileceği belirtiliyor. Bu nadir olayın keşfi, özellikle az araştırılmış olan düşük kütleli sistemleri içeren birleşen galaksi kümelerinin dinamikleri hakkında yeni bilgiler sağlıyor.

Related Posts

11 soruda teknoparkların sunduğu avantajlar

11 soruda teknoparkların sunduğu avantajlar

Yapay zeka ekranınıza göz dikti: Windows 11’de Copilot Vision çağı

Microsoft, Windows 11’e entegre edilen yeni Copilot Vision özelliğiyle yapay zekânın ekranınızı görerek anlık destek sunmasını sağlıyor. İşte detaylar.

Microsoft saldırı altında… Uyarı geldi

Microsoft’un sunucularına yönelik olarak hackerlar saldırıda bulunmayı sürdürüyor.

Sürücüsüz araçlarda yeni dönem: Bozuk para büyüklüğünde lazer

Sürücüsüz yani otonom araçlarda kullanılabilecek olan yeni nesil bir lazer teknolojisi geliştirildi. Araştırmacılar bozuk para büyüklüğündeki bu lazerin yol durumunu ve çevredeki diğer etkenleri çok daha iyi algıladığını belirtti.

Google henüz var olmayan Füzyon enerjisine milyar dolarlık yatırım yaptı

 Enerji tarlaları başta olmak üzere bu konuda yatırımlarına devam eden teknoloji devi, bu sefer de 2030’lu yılları düşünerek 200 megawatt füzyon enerjisi satın aldı.

10.500 yıl önce yaşamış kadının yüzü yeniden canlandırıldı: Avrupalılar daha koyu tenliymiş

Belçika’da bundan tam 10.500 yıl önce yaşamış bir kadının yüzü yeniden canlandırıldı. Ortaya çıkan sonuca baktığımızda, tarih öncesi yaşayan Avrupalıların görünüşüne dair birçok bilgi içeriyor. Genetik ve arkeolojik veriler, o dönem insanlarının tek tip bir görünüme sahip olmadığını, farklı ten renklerinin Taş Devri’ne kadar uzandığını gösteriyor.