Teknolojinin aşırı kullanımı beyin çürümesine yol açabilir

Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Teknoloji Bağımlılığı ve Beyin Çürümesi Konulu Panel Gerçekleştirildi

Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde düzenlenen panelde, Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Fatma Şimşek ve Prof. Dr. Hüseyin Köse tarafından, teknoloji bağımlılığının zararları üzerine öğrencilere bilgi verildi. Panelin moderatörlüğünü İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Besim Yıldırım yaptı.

‘Analiz ve Problem Çözme Yeteneği Kullanılmıyor’

Doç. Dr. Fatma Şimşek’in belirttiğine göre, dijital dünyaya erken saatlerde maruz kalmak, beynimizdeki hafıza ve öğrenme ile ilgili bölgeleri etkiliyor. Kısa videolar ve dijital uyaranlar, beyinde sürekli bir konudan diğerine geçişi teşvik ederek analiz kabiliyetinin azalmasına sebep olabiliyor.

‘Dijital Ortamda Uzun Süre Zaman Geçirmenin Zararları’

Doç. Dr. Şimşek, beyin çürümesinin belirtilerinin unutkanlık, düşünme zorlukları, konsantrasyon kaybı, sosyal izolasyon ve zihinsel yorgunluk şeklinde olabileceğini belirtti. Gençler arasında artan teknoloji kullanımının beyin gelişimini olumsuz etkileyebileceğinin altını çizdi.

‘Dijital Detoks Önerileri’

Şimşek, beyin sağlığını korumak için dijital detoks yapılmasını, pozitif yönleriyle teknolojiyi kullanmayı ve ekran süresini sınırlamayı önerdi. Ayrıca düzenli fiziksel egzersiz yapmayı, yeterli uyku almaya özen göstermeyi, sosyal etkinliklere katılmayı ve teknolojiyi bilinçli bir şekilde kullanmayı tavsiye etti.

Related Posts

Yapay zeka işsiz bıraktı! 300 kişi kovulacak

Navigasyon şirketi TomTom yapay zeka dönüşümü sebebiyle 300 çalışanını işten çıkarma kararı aldı.

Bu gözlüğü takınca sokaktaki reklamlar kayboluyor

Artırılmış gerçeklik destekli yeni bir gözlük, billboard’lardan gazete ilanlarına dek tüm reklamları silmeyi vadediyor.

Tesla’da sular durulmuyor: Elon Musk, üst düzey yöneticiyi kovdu

Son dönemde çalkantılı bir süreçten geçen Tesla’da kötüye giden satış rakamlarının ardından, Elon Musk bir kez daha düğmeye bastı.

Mobil ve internette her şeyi değiştirecek ihale için tarih belli oldu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, 5G frekans ihalesinin Ağustos ayı içinde yapılacağını ve 5G mobil iletişimin gelecek yıl başlamasını beklediğini söyledi. Milyarlarca dolar değerinde olacak ihalenin katılımcılarının ilerleyen günlerde kesinleşmesi bekleniyor.

Bir molekülün kas yaşlanmasını yavaşlattığı bulundu

Bilim insanları, tek doz tedavinin kas fonksiyonunu geri kazanmak için yeterli olabileceğini söylüyor.

Roma dönemine ait ayakkabı bilim insanlarını şaşırttı

Arkeologlar, İngiltere’nin kuzeyindeki Magna Roma kalesinde yürütülen kazılar sırasında şaşırtıcı büyüklükte bir deri ayakkabı keşfetti. Yaklaşık 2 bin yıllık olan ayakkabının büyüklüğü, o dönemde devasa ayaklara sahip bir Roma askerine ait olduğunu düşündürüyor.