Panama Kanalı Tartışmaları: Trump ve Mulino Arasındaki Polemik
Yemek molasının ardından ABD Başkanı Donald Trump, uzun süredir devam eden Panama Kanalı polemiğine yeniden değindi ve kanalın ABD’ye ait olması gerektiğini savundu.
Trump, “Panama bize verdiği sözü tutmadı. Anlaşmamızın amacı ve niyeti tamamen çiğnendi. Amerikan gemileri aşırı şekilde ücretlendiriliyor ve adil olmayan bir muameleye tabi tutuluyor, bu durum Donanma da dahil. En önemlisi, Çin’in yönettiği Panama Kanalı’na sahibiz ve onu geri almaya kararlıyız” dedi.
Panama Devlet Başkanı Jose Raul Mulino ise, Trump’ın açıklamalarına sert bir şekilde karşılık verdi.
PANAMA KANALI, PANAMA’YA AİTTİR
Mulino, Trump’ın iddialarını kesin bir dille reddederek, “Panama Kanalı, Panama’ya aittir ve öyle kalacaktır” dedi.
Sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada Mulino, Trump’ın yemin törenindeki sözlerine atıfta bulunarak, bu tür açıklamaların kabul edilemez olduğunu vurguladı.
Mulino, Panama’nın egemenliğine herhangi bir ulusun müdahale etmesinin mümkün olmadığını belirterek, Trump’ın Çin’in kontrolünde olduğu iddialarını reddetti.
Başkan, ülkesinin stratejik öneme sahip kanal üzerinde tam yetkiye sahip olduğunu vurgularken, uluslararası iş birliğine açık olduklarını ancak egemenliklerinden ödün vermeyeceklerini net bir şekilde belirtti.
More Stories
Ekipler hazır bekletiliyor uçaklar havalanamayacak: Bakanlık İstanbul için alarm verdi
Kayseri Talas’ta yangın hassasiyeti
Sahil Güvenlik Komutanlığına uzman erbaş alınacak