Türk bilim insanı da katkı sağlamış: Çin’in yapay zeka destekli Ay görevi

Çin’in Ay Keşfi Programı ve Yapay Zeka Destekli Araçlar

Son yıllarda Çin, uzay araştırmaları alanında önemli bir aktör olarak kendini kanıtladı ve 2028 yılında gerçekleştirilecek olan Chang’e-8 görevi, ülkenin Ay keşfi konusundaki kararlılığının bir başka kanıtını oluşturuyor. Bu görevde ilk kez bir özel şirket olan Star.Vision, bir Çin uzay misyonunda merkezi bir rol üstlenecek. Ayrıca uluslararası iş birliği, yapay zekanın uzay araştırmalarındaki artan önemini vurguluyor.

Görev kapsamında Ay’a gönderilecek olan iki yapay zeka destekli keşif aracı, Star.Vision ile uluslararası bilim insanlarının iş birliğiyle geliştirildi. Türk bilim insanı Halil Ersin Söken de bu projeye katkı sağlayan isimler arasında yer almakta.

Keşif araçları, otonom olarak birbirleriyle etkileşim kurabilecek, veri ve görev paylaşımı yaparak tek bir robotun başaramayacağı hedeflere ulaşabilecekler. Otonom çalışma kapasitesi, Ay ile Dünya arasındaki iletişim gecikmeleri nedeniyle oldukça kritik bir öneme sahip. Yapay zeka teknolojileri sayesinde keşif araçları, Ay’ın zorlu koşullarına uyum sağlayabilecek şekilde tasarlandı.

Görevin bir diğer önemli unsuru ise Ay’da bir komuta ve iletişim merkezi kurulmasının test edilmesi. Bu merkez, gelecekte planlanan bir Ay üssünün parçası olarak düşünülebilir ve hem daha ileri keşifler hem de potansiyel insanlı görevler için bir başlangıç noktası olabilir.

Chang’e-8 görevi için devam eden hazırlıklar sırasında yapılan araştırmalar, Ay’ın karanlık yüzündeki volkanik patlamaların yaşını inceledi ve önemli bulgular ortaya çıkardı. Bu bulgular, Ay’ın jeolojik tarihi hakkında yeni bir ışık tutarak, Ay’ın karanlık yüzündeki volkanik aktivitenin daha önce düşünüldüğünden daha uzun sürdüğünü gösterdi.

Related Posts

Yeşil Bursa Rallisi 23-25 Mayıs’ta yapılacak

Bursa Otomobil Sporları Spor Kulübü (BOSSEK) tarafından düzenlenen ve Petrol Ofisi Maxima 2025 Türkiye Ralli Şampiyonası’nın üçüncü ayağı olan Atış Yapı Yeşil Bursa Rallisi, 23-25 Mayıs’ta gerçekleştirilecek.

Apple akıllı gözlükler için yeni bir çip geliştiriyor

Özellikle Meta gibi gözlüklerin piyasada yer almasının ardından harekete geçen Apple, sanal gerçeklik gözlüğünün ardından hem arttırılmış gerçeklik destekli hem de daha sade modeller üzerinde çalışacak.

Bilek güreşinde İspir’in başarısı

Erzurum’un İspir İlçesinde eğitim hizmeti veren Ziya Paşa Ortaokulu Ardahan’da yapılan Okullar Arası Bilek Güreşi Şampiyonası’ndan zaferle çıktı.

Katlanabilir ekranlı iPhone, hangi özellikleriyle diğerlerinden ayrılacak?

Apple’ın halihazırda katlanabilir ekranlı bir iPhone geliştirdiği biliniyor. Telefonla ilgili ayrıntılı bilgiler henüz yokken, bazı özellikleri ortaya çıktı.

Bilim insanları elektrik ileten bakteri buldu!

Bilim insanlarının, ABD’nin Oregon sahillerinde elektrik ileten yeni bakteri türü keşfettiği açıklandı.

Yeni nesil Siri, performansı ile şaşırtabilir!

Apple CEO’su Tim Cook, 2025 ikinci mali çeyrek sonuçlarının değerlendirildiği toplantıda; şirketin Apple Intelligence çatısı altında geliştirdiği yeni Siri özelliklerinin gecikeceğini açıkladı. Cook teknolojinin halen istenen kalite düzeyine …