“Zona aşısı, kalp krizi ve felç riskini azaltmada etkili olabilir”

Zona Aşısı Kalp Sağlığını Koruyabilir

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nden Prof. Dr. Cüneyt Koçaş, zona aşısının enfeksiyon kaynaklı damar tahribatını önleyerek kalp sağlığını koruyabileceğini aktardı.

Hastane tarafından paylaşılan bilgilere göre, Güney Kore’deki Kyung Hee Üniversitesi’nden Prof. Dr. Dong Keon Yon‘un liderliğinde yapılan ve European Heart Journal’da yayımlanan araştırmaya göre, 1,2 milyon kişinin 12 yıllık sağlık verileri incelendi.

Çalışmada 50 yaş ve üzerindeki bireylerde zona aşısı olanlarda kalp krizi, felç ve kardiyovasküler nedenli ölümlerin yüzde 26 daha az görüldüğü belirlendi. Genel risk azalmasının ise yüzde 23 olduğu ortaya çıktı.

Araştırmaya göre, zona enfeksiyonunun damar duvarında iltihaplanmaya ve pıhtı oluşumuna sebep olabileceği, aşının ise bu süreci engelleyerek koruyucu etki sağladığı düşünülüyor.

Çalışmada aşının koruyucu etkisinin ilk 2-3 yıl içinde belirgin olduğu ve 8 yıla kadar sürebileceği ifade edildi. Özellikle erkeklerde, 60 yaş altı bireylerde ve sigara ya da alkol kullanımı olan kişilerde etkinliğin daha yüksek olduğu gözlemlendi.

Daha Kapsamlı Araştırmalar Yapılmalı

Prof. Dr. Cüneyt Koçaş, görüşlerinde araştırma sonuçlarının kalp sağlığı için önemli olduğunu vurguladı.

Koçaş, “Kalp hastalıklarının önemli nedenlerinden biri enfeksiyonların tetiklediği iltihabi süreçlerdir. Zona hastalığı, damar yapısnı bozarak kalp-damar sisteminde olumsuz etkilere neden olabilir. Aşı ise bu döngüyü kırarak kalbi koruyabilir.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Aşının etkilerinin bireyden bireye değişebileceğini belirten Koçaş, kalp sağlığı üzerindeki etkilerin daha detaylı olarak değerlendirilmesi için geniş kapsamlı araştırmaların yapılması gerektiğini belirtti.

Koçaş, protein bazlı zona aşılarının da incelenmesinin önemli olduğunu ve bu tür koruyucu sağlık uygulamalarının teşvik edilmesinin toplum için önemli olduğunu vurguladı.

(AA)

Related Posts

Uzmanından kanser hastalarına yaz tavsiyeleri

Uzmanından kanser hastalarına yaz tavsiyeleri

Endokrinolog 30’dan sonra kilo verilmemesinin nedenlerini sıraladı!

Endokrinolog, 30 yaşını geçen yetişkinlerde kilo vermeyi zorlaştıran başlıca etkenleri sıraladı.

Saatler harcamaya gerek yok! Bu 15 dakikalık egzersiz bel çevresini de inceltiyor

Alabama Üniversitesi’nden Dr. Elroy Aguiar, her ana öğünden sonra yapılacak yalnızca 15 dakikalık tempolu bir yürüyüşün, kan şekeri ve tansiyon kontrolünde anında etki gösterdiğini, uzun vadede ise diyabet ve hipertansiyon riskini azalttığını vurguluyor.

Bir lokma fazlası sizi tehlikeye sokabilir!

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, Kurban Bayramı’nda et tüketiminin artmasıyla birlikte kalp hastalarının beslenme konusunda daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Özellikle tansiyon ve kolesterol riski taşıyan bireylerin bayram boyunca öğün düzenine ve porsiyon kontrolüne önem vermesi gerekiyor.

Hamilelikte bu mineral eksik olursa, sonuçları bir ömür sürebilir

Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Kılıçlı, iyot eksikliğinin özellikle hamilelik döneminde bebeklerin zihinsel gelişimini olumsuz etkileyebileceğini belirtti. Uzmanlar, IQ düşüklüğü ve öğrenme sorunlarına karşı iyot tüketiminin önemine dikkat çekti.

Hipertansiyon 20 yaşın altındaki gençlerde hızla yaygınlaşıyor! Bu risklere dikkat

Dünyada önlenebilir ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alan hipertansiyon atar damarlardaki kan basıncının sürekli normalin üzerinde seyretmesi olarak tanımlanıyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Turfan, hipertansiyon yaşını öne çeken 8 etkeni anlattı.