21 Şubat ‘Anadil Günü’ etkinlikleri: Kürtçeye dönük yasaklara tepki

Dünya Anadil Günü Kutlamaları: Anadil Eğitim Talepleri Yükseliyor

21 Şubat Dünya Anadil Günü kapsamında, Diyarbakır, Dersim, Ankara, Adana, Hatay, Mersin ve Urfa’da gerçekleştirilen etkinliklerde, tüm dillerin eğitim dili olması ve yasal güvenceye alınması çağrısı yapıldı.

Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Genel Kurulu’nun 1999 yılında kabul ettiği 21 Şubat’ın “Dünya Anadil Günü” olarak kutlanmasının ardından, her yıl 21 Şubat’ta bu önemli gün kutlanıyor ve çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Diyarbakır’dan Anadilde Sağlık Hizmeti Talebi

Diyarbakır’da Amed Sağlık Platformu, Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi önünde anadilde sağlık hizmetlerine yönelik bir açıklama yaptı. Sağlıkçılar, Kürtçe “Anadilsiz sağlık olmaz” pankartıyla taleplerini dile getirdi. Amed Tabip Odası yöneticileri, anadilde sağlık hizmetlerinin önemini vurgulayarak, dil engellerinin hastalarla iletişimi güçleştirdiğini belirtti.

Kürtçe bilen sağlık çalışanlarının Kürt bölgelerinde çalışması gerektiğine vurgu yapılırken, anadilde eğitimin resmileştirilmesi ve yaşamın her alanında korunması gerektiği ifade edildi. Anadilde sağlık hizmetlerinin önemi ve herkesin kendi dilinde sağlık hizmeti alabilmesi talepleri öne çıktı.

Dersim’den Anadilde Eğitim Hakkı Vurgusu

Dersim’de Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) tarafından yapılan açıklamada, anadilde eğitim hakkının temel bir hak olduğu vurgulandı. Anadilde eğitimin kültürün kuşaklar arası aktarımı için önemli olduğu belirtilirken, çocukların kimliklerini anadilleriyle geliştirebilmeleri gerektiği vurgulandı.

Ankara’dan Anadilde Eğitim İnisiyatifi

Ankara’da Eğitim Sen Genel Merkezi’nde gerçekleştirilen açıklamada, anadilde eğitimin bir insan hakkı olduğu vurgulandı. Nitelikli ve demokratik bir eğitimin herkese sağlanması gerektiği belirtilirken, anadilde eğitim için gerekli ortamın oluşturulması gerektiği vurgulandı.

Anadilde Eğitim Talepleri Yaygınlaşıyor

Adana, Hatay, Mersin ve Urfa’da da yapılan açıklamalarda, anadilde eğitim talepleri yükseldi. Çok dilli eğitimin pedagojik gelişime olumlu etkileri vurgulanırken, herkesin kendi anadilinde eğitim alabilmesi gerektiği vurgulandı.

Urfa’da yapılan açıklamalarda, Kürtçe dillerinin önemi ve korunması gerekliliği üzerinde duruldu. Kürtçenin resmi eğitim dili olması talepleri dile getirilirken, dilin inkar edilmesine karşı çıkıldı.

Görünen o ki, anadilde eğitim ve sağlık hizmetlerine erişim talepleri her geçen gün daha da yüksek sesle dile getiriliyor.

Related Posts

Silivride korkutan yangın: Kısa sürede 15 baraka alev aldı

Silivri’de, bir barakada çıkan yangın diğer barakalara sıçradı. Yangında Roman vatandaşların kaldığı 15 baraka ile 1 samanlık yanarken, alevler itfaiye tarafından söndürüldü.

Anket sonucunda çarpıcı sonuç: CHP zirvede, AKP’nin eriyişi sürüyor!

ALF Araştırma, 1-4 Mayıs 2025 tarihleri arasında yaptığı seçim anketinin sonuçlarını açıkladı. Anketin sonucuna göre, CHP zirvedeki yerini korurken, AKP’nin oyları erimeye devam ediyor.

Alman siyasetinde şaşırtan gelişmeler: Tarihte bir ilk

Almanya’da Friedrich Merz, SPD ile kurduğu yeni koalisyona rağmen başbakan seçilemedi. Meclis oylamasında sadece 310 oy aldı. Merz, parlamentoda yapılan ikinci tur oylamada başbakan seçilebildi.

Bir havayolu daha İsrail’e uçuşlarını askıya aldı

Polonya’nın kamu yayıncısı TVP World’ün haberine göre, Lufthansa, Delta, British Airways ve Air India gibi diğer büyük hava yolu şirketleriyle birlikte LOT da Tel Aviv’e uçuşları askıya alan firmalar arasına girdi. HUSİLER HAVALİMANI’NI VURMUŞTU …

PKK’lı terörist sınır kapısında yakalandı

Kilis’te, jandarma ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda gözaltına alınan terör örgütü PKK üyesi S.E.A., tutuklandı.

Polonya’dan Rusya’ya ‘seçimlere müdahale’ suçlaması

Polonya Dijital İşler Bakanı Krzysztof Gawkowski, Rusya’nın yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik “eşi benzeri görülmemiş bir müdahale girişimi” olduğunu iddia etti.